prawo gastronomiczne

Prawo w gastronomii – wsparcie dla Twojej restauracji

Jeżeli posiadasz albo zastanawiasz się nad otwarciem lokalu gastronomicznego, to powinieneś zainteresować się również tematem prawa w gastronomii. Mogłoby się wydawać, że otwarcie restauracji czy pubu to nic specjalnie trudnego, natomiast istnieje wiele przepisów i ustaw, których musisz przestrzegać, a o których możesz nawet nie mieć pojęcia. Zanim założysz działalność gospodarczą i zaczniesz planować menu w swojej restauracji, warto przyjrzeć się przepisom i wymaganiom Sanepidu. Trzy podstawowe wymagania, które musi spełniać Twój lokal, to wysokość sufitu, oświetlenie – w kuchni koniecznie naturalne, jasne światło oraz wysokość terenu – kuchnia nie może się znajdować poniżej poziomu terenu otaczającego budynek. Budynek restauracyjny, czy wysokość poszczególnych pomieszczeń, to jednak nie jedyne zmartwienie. Przed otwarciem restauracji jest sporo formalności i spraw do załatwienia, które pozwolą zabezpieczyć Ci się na przyszłość.

Wynajem czy zakup lokalu? Na co warto się zdecydować?

Jeżeli zdecydujesz się na wynajem lokalu restauracyjnego, to niezwykle istotnym aspektem jest dokładne sporządzenie umowy najmu. Często bywa tak, że umowa jest na tyle długa, że po prostu nie chce nam się jej czytać albo czytamy ją szybko, bez zrozumienia. Bardzo często wydaje nam się, że wszystko jest jasne i klarowne, natomiast z czasem mogą wystąpić problemy związane z na przykład wypowiedzeniem danej umowy. Przy podpisywaniu umowy decydujemy się na inwestowanie dużej sumy miesięcznie, dlatego zawsze warto ją uważnie przeanalizować, żeby wyłapać ewentualne zagrożenia. Zawsze też po pomoc możesz zgłosić się do specjalistów. W przypadku kupna lokalu musisz mieć na uwadze wiele różnych aspektów takich jak: wielkość budynku, poszczególnych pomieszczeń czy wysokość, wcześniej wspomnianego, sufitu.

Jak poprawnie skonstruować menu i czy na pewno dostanę koncesje na alkohol?

Prawo w gastronomii to jednak nie tylko odpowiedni lokal. Jeżeli masz już budynek, który odpowiada wszystkim normom i jest bezpiecznym środowiskiem pracy, to nie możesz zapomnieć o tym, że menu w Twoim lokalu, a konkretnie treści w nim zawarte, również muszą być zgodne z prawem. Niewiele osób wie, że w Polsce, jak i w całej Unii Europejskiej, obowiązuje ustawa, że pod każdą potrawą powinien znajdować się zapis, zawierający występujące w konkretnym daniu alergeny. Taki zapis powinien zawierać listę składników, wyróżniając te, które mogą wywoływać najpopularniejsze alergie czy nietolerancje pokarmowe. Do tego typu składników należy między innymi gluten, laktoza, orzechy czy jajka. Coraz więcej turystów zwraca uwagę na tego typu zapisy, dlatego warto przygotować takie informację. Ponadto, za brak można otrzymać wysoki mandat. Zanim zaczniesz starać się o otrzymanie pozwolenia na sprzedaż alkoholu, czyli tak zwanej koncesji, musisz wiedzieć, że w każdym mieście mogą obowiązywać trochę inne zasady, dlatego warto sprawdzić zapis w uchwale i dobrze go przeanalizować. Jeżeli spełniasz wszystkie warunki, to kolejnym etapem jest złożenie wniosku, zawierającego odpowiednie załączniki, jak na przykład decyzję Sanepidu o zatwierdzenie lokalu. Dodatkowo wydanie koncesji jest płatne. Jeżeli wszystkie dokumenty będą prawidłowe, to po około miesiącu możesz zacząć sprzedawać alkohol. Jeżeli natomiast nie uda Ci się otrzymać koncesji, zawsze możesz odwołać się do instancji wyższego rzędu.

Zatrudnienie pracowników w restauracji

Lokal jest, menu jest, ale potrzebni są również ludzie, którzy zajmą się przygotowywaniem i serwowaniem jedzenia dla gości, czy dbaniem o porządek na sali. Zatrudnienie pracowników, to kolejny temat, z którym musisz się zmierzyć otwierając knajpę. Możesz zatrudniać zarówno studentów, jak i osoby już nieuczące się. Zatrudnianie pracowników wiąże się między innymi z koniecznością odprowadzania składek ZUS, dlatego warto bliżej przyjrzeć się również temu tematowi.

Własny biznes, a zwłaszcza lokal gastronomiczny, dobrze i umiejętnie prowadzony, również od strony prawnej, może przynieść duże pieniądze i niemałą satysfakcję. Prawo w gastronomii to ciekawy, ale niezwykle wymagający i trudny temat, dlatego warto zasięgnąć porady ekspertów. Tekst powstał przy wsparciu Kancelarii Duchnowska – Prawo autorskie Kancelaria Warszawa.

Sprawdź także – akcesoria do świec!

Leave your thought

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *